Kiekman

kiekman
kiekman

Portret in Stilleven, van franse buldog Kiekman toegelicht

Lipstick: liefde, viriliteit
De onmetelijke liefde van en voor Ella, zijn liefde op het eerste gezicht bazin, is vervat in een maximaal uitgestoken lipstick, die zelfs wat veegsporen op het doek heeft nagelaten. Het is een ode aan de viriliteit van Kiekman die rechtovereind bleef, ondanks alles wat hem is aangedaan in het tussenachterpootse.

Poppetje: kameraadschap, observatievermogen
Poppetje was de altijd aanwezige zielsverwant en kameraad van Kiekman. Poppetje neemt in dit schilderij de observerende houding van Kiekman aan. Door zijn standvastige geduld wist Kiekman maximaal in te spelen op het moment en smakelijke buiten binnen te slepen.

Foie gras: laatste avondmaal, excellente verzorging, verantwoorde verwennerij
Het is de foie gras die door Poppetje in het oog gehouden wordt en waar Kiekman zo van kon genieten. De foie gras was Kiekmans laatste maaltijd. Het is tevens een verbeelding van de goede verzorging die Kiekman kreeg van Ella die hem op een verantwoorde manier altijd wist te verwennen.

De stok: verbetenheid, doorzettingsvermogen
Als Kiekman grote objecten vermaalde, deed hij dat met toewijding, verbetenheid en doorzettingsvermogen. Urenlang kon hij zich van deze taak kwijten. Hiermee leek hij aan iedereen die met de grote levensvragen te maken krijgt te zeggen: vermaal ze tot behapbare proporties. De stok is tevens bedoeld om deze houding waar zoveel mensen van hielden door te geven.
De strik: feestelijkheid
blijmoedigheid, Kiekmans vleermuisvlinderoren
Kiekman trad elke dag blijmoedig tegemoet als een gentleman. Dat zag hij ook bij Pietje, een van de Bourgondische vrienden van Ella. De vorm van de strik is een knipoog naar de kenmerkende franse buldogoren van Kiek, die even fier recht omhoog staan als bij een vleermuisvlinder.

Het Kikkomanteken: naamgeving
Kiek is vanwege zijn donkere vacht en kruidige karakter, vernoemd naar de Japanse sojasaus.

Logobetekenis: 10.000 jaar geluk en lang leven
Het logo betekent: 10.000 jaar geluk en lang leven. Kiek heeft daar op zijn manier vorm aan gegeven door maar liefst 12 jaar lang en gelukkig te leven. Naar buldogmaatstaven behaalde hij hiermee de hoogste leeftijdsregionen.

Afgescheurd papier: vergankelijkheid
Zelfs 10.000 jaar is betrekkelijk, vandaar het afgescheurde papier.

Compositie: nonchalante uitstalling
De voorwerpen zijn in schijnbare samenhang nonchalance en gloriëren tegelijkertijd op hetzelfde doek. Dit is kenmerkend voor de stijl van Isidoor.

Groentinten: jaloezie
Kiekman hield van onversneden aandacht.Als hij die dreigde te moeten delen liet hij zonder pardon zijn tanden zien, ongeacht grootte of kracht van de rivaal.

Kleurgebruik: donker en licht in balans
In de compositie en kleurgebruik is eenzelfde mate van donkerte als van licht gebruikt. Het nodigt uit tot projectie van de kijker. Voor degenen die hij achterliet zal af en toe de donkerte overheersen. Maar denkende aan de kleine, stoere, dappere Stinkiebinkpoepjes, zoals Ella hem liefkozend ook wel noemde, overheerst uiteindelijk de zonzijde en zonnige kant, want Kiek richtte zich altijd naar het licht en de warmte.